Зернові каравани

🌾 Зерновий вагонопотік переорієнтувався із західних кордонів на порти Великої Одеси — Ткачов. Після блокування Польщею кордону для перевезення зерна кількість вагонів в портах збільшилась на 17%. В середньому до 1.4тисяч вагонів за добу.

🌾 Із українського морського порту відправився балкер SKY GATE з 25 тисячами тонн гуманітарної пшениці, призначеної для Нігерії. Це перше відправлення такого роду у 2024 році, що здійснене у рамках програми Grain from Ukraine, і спонсороване Всесвітньою продовольчою програмою ООН.

🌾Починаючи з серпня 2023 року, українські морські коридори стали платформою для експорту вражаючого обсягу агропродукції – 10 мільйонів тон. Загальний обсяг вивезених зернових через коридор сягнув 15 мільйонів тонн.

Цю важливу інформацію оголосив віцепрем’єр-міністр з відновлення України та міністр розвитку громад, територій та інфраструктури, Олександр Кубраков. Він висловив захоплення з приводу результатів, розкривши, що за лише 5 місяців до портів Чорного моря прибуло 469 нових суден. На даний момент у портах Одеса, Чорноморськ та Південний, робота ведеться з 39 суднами.

🌾 На 6 грудня 2023 р. вже понад 7 млн ​​тонн вантажів перевезено через “зерновий коридор”, який Україна створила у Чорному морі після виходу орків із “зернової угоди”

🌾 Тимчасовим зерновим коридором на 19 жовтня вже скористувались 34 судна (загальний обсяг 1,4млн тонн зернової та іншої продукції). А 20 суден покинули территоріальні води України. Незаважаючи на погрози та терористичні напади на порти, зернові склади Одещини Зерновий коридор працює!

🌾1 жовтня выйшло три судна з 120 тис. тонн зернових з Південного та порта Чорноморськ -YING HAO 01, AZARA та ENEIDA.

🌾Тимчасовый коридор. 22-го вересня вже друге судно, під прапором Палау, AROYAT вийшло з порту Чорноморськ, з українською пшеницею 17.6 тисяч тонн для Єгипту. Перше судно перевозило 3 т. тонн зернових.

🌾Після бавовны на кримському мосту 17-го липня речник москви заявив, що Зернова угода зупиняється повністю. Після заяви світові ціни на зерно почали зростати. Далі буде..

🌾В найближчу п’ятницю, 7го липня, Президент України Володимир Зеленський вирушає в офіційний візит до Туреччини з метою проведення важливих переговорів з президентом Таїпом Ердоганом. Головними темами обговорення стануть два актуальні питання – українсько-турецька зернова угода та нагальна ситуація, пов’язана з воєнним конфліктом на території України. Цей візит має велике значення для обох країн та покликаний сприяти пошуку позитивного та конструктивного рішення щодо цих складних питань.

🌾 17 травня “Зернову угоду” продовжили ще на 60 днів, до 18 липня. Скоріше всього, угоду доповнять Миколаївським морським портом та портом Ольвія, але тільки для турецьких суден.

Ердоган: «Зусиллями нашої країни, підтримкою наших російських друзів і внесками наших українських друзів було вирішено продовжити Угоду про Чорноморський зерновий коридор ще на 2 місяці».

🌾 14 березня московія продовжила “Зернову угоду” лише на 60 днів. Ухвалення відбулось у Женеві завдяки перемовинам з ООН. Невідомо чи доповнили угоду Миколаївським морським портом.

🌾 17 листопада Повідомляється, що “Зернова угода” продовжена на 120 дні. Ухвалення угоди відбулось у Стамбулі. Більше 11 млн. тонн агропродукції вже вивезено з початку дії зернового коридору.

🌾 02 листопада Росія відновлює реалізацію «зернової угоди», яку призупинили після інциденту в Севастополі. Завдяки ООН та Туреччині вдалося отримати письмові гарантії від Києва, щодо невикористання “зернового коридору” для ведення бойових дій.

🌾 31 жовтня «Зернова угода» продовжує діяти, незважаючи на заяви рф — ООН

🌾 29 жовтня “Зернову угоду” призупинено в односторонньому порядку зі сторони агрессора.

🌾 27 вересня по “Зерновому коридору” вийшло 9 суден  з зерном – найбільший з них балкер MARAN EXCELLENCE з зерновою агропродукцією в 115,0 тис. тонн.

🌾 21 вересня “Зерновий коридор” – з причалу порта Одеса (NIZAR, SEAINSPIRATION, DS MANATEE), Чорноморськ (CENK M, SWIMMER) та Південний порт (BRIGHTSTAR, MEDISLAND, LEONORA VICTORY) вийшли балкера з зерновою українською агропродукцією в 170,30 тис. тонн.

🌾 20 вересня по “Зерновому коридору” з причалів порта Одеса (TINA S, PGE RAIN, RIDER, SSI PRIDE) та Чорноморськ (NORAN,APHRODITE M, PAULINE, NYMPHI) вийшли балкери з 195,70 тис. тонн зернової української агропродукції.

🌾 19 вересня з порта Одеси (GULMAR, FULMAR S) та Південний (ARCTURUS,TOMAHAWK) вийшло по 2 судна із 178,78 тис. тонн української агропродукції в країни Африки, Азії та Європи.

🌾 14 вересня з портів Одеса, Південний та Чорноморськ вийшло 5 суден із 153 тис. тонн агропродукції в країни Азії та Європи.

🌾 12 вересня, в рамках реалізації «зернової ініціативи», з портів Одеса, Чорноморськ і Південний вийшло 9 суден із 163,8 тис. тонн агропродукції на борту.

Всього з українських портів вийшло 122 судна з агропродукцією, спрямованою до країн Азії, Африки та Європи. Про це повідомляє АМПУ (адміністрація морських портів) України.

🌾 6 вересня з портів Одеси вийшло один танкер та п`ять суховантажів з агропромисловою продукцією.

З порту Чорноморськ – QUEEN SARA та ORIS PRINCESS, з Одеського порта – NEW LEVANT та IRMGARD, з порта Південний – VITIS танкер та OCMIS ADVENTURE балкер.

Навіть при таких умовах роботи, оператори порта Южный в серпні 2022 року встановили новий рекорд перевалки зернових за місяць, опрацювавши 1,3 млн. тонн вантажу.

З початку відкриття коридору вивозу зерна з портів Одеської області вийшло 828 судна з понад 25 мільйонами тонн зернових.

perevalka zerna z ukraine