Блокування Зернового коридору

🌾 4 вересня у Сочі відбулась зустріч Ердогана президента Туреччини та путіна. Очікувалось, що буде досягнута домовленність, щодо продовження зернової угоди. Але після довгих перемовин дива не трапилось, не продовжили.

🌾Президент Туреччини Ердоган планує зустрітися та обговорити зернову угоду з путіним наступного тижня — Bloomberg

🌾 В середу, 5 липня, раша висловила свою позицію, що ще не було прийнято остаточного рішення щодо подовження зернової угоди. У той же час Організація Об’єднаних Націй заявила про свою готовність прикласти всіх зусиль, щоб забезпечити продовження угоди до її припинення, запланованого на 17 липня. Зрозуміло, що ця ситуація вимагає уваги та дієвих заходів з обох сторін для досягнення конструктивного рішення.

🌾 Знову рашисты блокують діяльність коридору та інспекцій суден. Збитки від простою суден у черзі на Босфорі та портах досягли до 1 млрд. долларів. Також проходить блокування суден в односторонньому порядку, які прямують до порту Південний, без уточнення причин відмови.

🌾 У перший день тижня, 17 квітня, расійська федерація знову здійснила блокаду інспекцій суден у внутрішніх водах Туреччини, що належать до “зернового коридору”. За останні дні раіська сторона відмовляється реєструвати судна, що прибувають до українських портів, щоб створити інспекційний план, та самостійно вибирає судна зі списку черги. Всі ці дії порушує умови “Зернової ініціативи” і неприйнятне для України.

На жаль, за дев’ять місяців трудомісткої роботи коридору не було складено жодного інспекційного плану, і не проводилось жодних інспекцій суден. Така бездіяльність може негативно позначитися на функціонуванні ініціативи.

З листопада 2022 року раіська сторона кожен раз затягує час проведення судових інспекцій, саме що призвело до зменшення обсягів валового експорту зернової української продукції на 15-18 млн. тонн на світовий ринок. На додачу, представники СКЦ расії, починаючи з квітня цього року, втручаються у діяльність та планування українськими портами та експортерів, встановлюючи свої критерії вибору конкретних суден для участі в проходженні Босфора.

Слід підкреслити, що така поведінка расійської делегації суперечить всім умовам “Зернової ініціативи” і є неприйнятною для України. Ці дії раісії погіршують ситуацію на ринку агропродукції та змушують українських експортерів шукати інші можливості експорту